In-company opleidingen

Wanneer de lesgevers naar het bedrijf komen

Van de 142.000 uren winteropleiding die in 2020 ingepland werden, werden meer dan 51.000 uren buiten een opleidingscentrum georganiseerd. Daarbij ging het zowel om veiligheidsworkshops (25.000 uur) als traditionelere opleidingen (26.000 uur) die plaatsvonden in lokalen die door bedrijven ter beschikking gesteld werden.

Deze opleidingen mogen niet verward worden met bedrijfsinterne opleidingen (opleidingen die in een bedrijf gegeven worden door een werknemer van het bedrijf). In-company opleidingen, die samen met de opleidingsadviseurs vastgelegd worden, worden georganiseerd door Construfutur, hebben één bedrijf als doelgroep en worden gegeven door een opleidingsverstrekker.

In 2020 hebben 297 bedrijven ervoor gekozen een opleiding te organiseren in hun eigen infrastructuur en enkel voor hun eigen werknemers. Heel wat in-company opleidingen die in 2020 plaatsvonden, hadden betrekking op gemechaniseerde toestellen, werken op hoogte en de basisopleiding en bijscholing EHBO. Als een bedrijf een voldoende groot aantal werknemers wil opleiden, kan garanderen dat het de nodige infrastructuur ter beschikking stelt van de opleidingsverstrekker en dat deze infrastructuur voldoet aan de geldende normen, kan elke opleidingsvraag evenwel bekeken worden.

In-company opleidingen zijn vaak financieel interessanter en beter afgestemd op de specifieke situatie van het bedrijf dan traditionele opleidingen en hebben dan ook de wind in de zeilen.