BILDR, een laagdrempelig instrument om werkzoekenden en vacatures met elkaar te matchen

In 2018, nog ver voor er sprake was van corona, lanceerde Provincie Limburg een oproep om innovatieve projecten voor de arbeidsmarkt op te zetten. Het regionaal kantoor Limburg van Constructiv diende met veel enthousiasme het project Bouwbeats in om via een digitale tool de kloof tussen werkzoekenden en bouwbedrijven met vacatures te verkleinen. In de zomer van 2018 gunde de provincie het project en konden we aan de slag.

Ons regionaal team Limburg organiseerde enkele brainstormingssessies met bouwbedrijven en al snel werden de behoeftes van bouwbedrijven duidelijk. De drempel om de tool te gebruiken moest bijzonder laag blijven en moest snel een match opleveren, maar vooral moest de doelgroep van werkzoekenden gevrijwaard blijven van uitzendkantoren. Met dit eisenpakket trokken we naar IT-ontwikkelaars, maar was ook duidelijk dat niet alleen de tool op zich, maar ook de buzz errond zou kunnen zorgen voor succes. Daarom werden ook gesprekken gevoerd met marketingbureaus om een geïntegreerd marketingplan (‘How to get a job in de Limburgse Bouw?’) te ontwikkelen.

BILDR

Minder dan één jaar later, op 28 mei 2019, werd de Bildr-app met een bijhorende website (www.bildr.be) gepresenteerd aan het grote publiek. (zie ook ‘Tinder voor de bouw’ moet stijgend aantal vacatures efficië… (Genk) – Het Belang van Limburg (hbvl.be)

2020 moest het jaar van bevestiging worden en moesten er concrete resultaten kunnen worden voorgelegd. Door de uitbraak van de Corona-crisis echter, werd de eindperiode verlaat naar 31/12/2020 en na analyse van de gebruikerscijfers, werd ervoor gekozen om vooral online actief te blijven.

Eind 2020 was het aantal geregistreerde vacatures opgelopen tot net geen 600, geplaatst door zo’n 275 bouwbedrijven. 360 werkzoekenden hadden de tool inmiddels gedownload en een profiel aangemaakt en waren meer dan 50 vacatures ingevuld via Bildr.

Na de positieve resultaten van het Limburgs proefproject, besliste BoP@Vlaanderen om de tool in 2021 in heel Vlaanderen uit te rollen.

Bildr-graph